Kamis, 13 Februari 2020

DAILY ACTIVITY

Assalamualaikum wr,wb


      Haiihaiii kamis manis, lagi lagi dan lagii dengan cerita saya di kitchen, so don't be bored ya guys.
     hari terakhir kami praktik di minggu ini , hari ini kelompok kami akan handle main course seperti: gai tod takrai(thai lemongrass chicken),yam makeua yo(thai spicy eggplant salad),khaup plau(steam rice),ingen no gama ae( green beans in sesame dressing),tori no teriyaki(chicken teriyaki),dan onigiri.
    kami membagi tugas dalam handle makanan, saya membuat green beans in sesame dressing, saya salah dalam membuat dressing karna pertama saya masak shoyu  dengan sugar, setelah itu saya liat dressing yang saya buat ini akan berubah jadi caramel karena gula yang saya panaskan, dan gula yang cair jika sudah dingin akan mengeras, next saya membuat ulang dressingnya tanpa saya panaskan lagi, jadi sesame and sugar saya blend sampai halus kemudian saya campur dengan shoyu dan mix dengan green beans yang telah di blanch mudah bukan?, setelah itu saya membantu teman saya yang lain,
    11:30 main course sudah ready, setelah solat duhur kami langsung gc sekitar pukul 13:30.
Dressing/ saus/ kuah, dalam masakan kontinental merupakan bahan makanan yang penting karena dapat mempertinggi rasa suatu makanan. Saus dapat juga memberi variasi suatu hidangan terutama penampilannya yang menarik. Dressing adalah cairan (liquid) atau cairan yang dikentalkan (semi liquid) yang mempunyai rasa kecut dan tajam, rasa dressing sebaiknya lebih menonjol dari rasa asam bahan utama karena :
  1. Bahan utama sebagian besar diambil dari sayuran segar atau bahan makanan segar lainnya yang belum dibumbui
  2. Bahan salad yang dimasak biasanya ditambah sedikit bumbu, hampir tidak terasa
Dengan demikian rasa salad hanya diberikan oleh salad dressing
1.        Macam-macam Dressing
A.  Dapur kontinental mengenal adanya “saus dasar” yang disebut “Mother Sauce”, yang terdiri dari enam macam sauce, yaitu :

1)    Bechmel sauce

2)   Veloute sauce

3)   Tomato sauce

4)   Demiglace sauce

5)   Mayonnaise sauce (saus dasar minyak)

6)   Hollandaise  sauce (saus dasar mentega)

Dari enam macam sauce yang ada, saus/ dressing yang dipergunakan untuk pembuatan salad adalah dressing dari saus dasar minyak selada dan saus dasar mentega dan turunannya.

B.  Macam-macam dressing

Ada tiga macam salad dressing, yaitu :

1)    French dressing

2)   Mayonnaise

3)   Boiled dressing

Ketiga salad dressing ini dianggap sebagai dasar saus dingin atau basic cold sauce dari saus  dasar ini dapat diturunkan atau dihasilkan saus - saus dingin lainnya.
   
   
Chicken teriyaki

Green beans in sesame dressing

Onigiri

Thai lemongrass chicken

Thai spicy egglapnt salad







Haiihaiii thursday sweet, again and again with my story in the kitchen, so don't be bored guys,

Our last day of practice this week, today our group will handle the main courses such as: gai tod takrai (thai lemongrass chicken), yam makeua yo (thai spicy eggplant salad), khaup plau (steam rice), ingen no gama ae (green beans in sesame dressing), tori no teriyaki (chicken teriyaki), and onigiri,

    we divided the tasks into food handles, I made green beans in sesame dressing, I was wrong in making the dressing because I first cooked shoyu with sugar, after that I saw the dressing that I made would turn into caramel because the sugar I heated, and the sugar liquid when it's cold it will harden, next I make the dressing again without my heat again, so my sesame and sugar blend until smooth then I mix it with shoyu and mix with green beans that have been blanched easily right ?, after that I help my friend who other,

    11:30 main course is ready, after the midnight prayer we immediately gc around 13:30

Dressing / sauce / sauce, in continental cooking is an important food ingredient because it can enhance the taste of a food. The sauce can also give variations to a dish, especially its attractive appearance. Dressing is a liquid or thickened liquid (semi-liquid) that has a sour and sharp taste, the taste of the dressing should be more prominent than the sour taste of the main ingredients because:
The main ingredients are mostly taken from fresh vegetables or other fresh food ingredients that have not been seasoned
Ingredients cooked salad usually add a little seasoning, almost not felt
Thus the taste of salad is only given by salad dressing
1. Various kinds of dressings
A. The continental kitchen recognizes a "basic sauce" called "Mother Sauce", which consists of six kinds of sauce, namely:

1) Bechmel sauce

2) Veloute sauce

3) Tomato sauce

4) Demiglace sauce

5) Mayonnaise sauce

6) Hollandaise sauce

Of the six types of sauce available, the dressing / dressing used for making salads is dressing of lettuce oil-based sauce and butter-based sauces and their derivatives.

B. Various dressings

There are three types of salad dressing, namely:

1) French dressing

2) Mayonnaise

3) Boiled dressing

These three salad dressings are considered as basic cold sauce or basic cold sauce from this basic sauce can be derived or produced other cold sauces.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar